Viden

Skadelige stoffer fra cigaretter – bare en dråbe i havet?

Cigaretter hører naturligvis ikke hjemme i verdenshavene – det siger sig selv. Men hvor skadelige er cigaretter egentlig for vores gællede venner i det blå dyb?

Hvis du har kigget i en avis eller har haft bare et åbent øje på internettet de sidste par år, er du sikkert stødt på billeder af plastik der skader og forurener marineliv og verdenshavene. Skildpadder viklet ind i plastik-ringene fra en six-pack og fisk der er fanget i plastikposer. Langt sjældnere hører vi om hvordan cigaretter påvirker fisk og andre havdyr – og ikke mindst, vandet som holder alt og alle på planeten i live.

Næsten hele Danmark er omgivet af kystlinje, der er en naturskat uden lige. Derfor er det også ualmindeligt vigtigt at vi passer på vores natur og arbejder aktivt for at beskytte de danske farvande – og for at gøre Danmark til et land uden skodder.

Heldigvis er mange mennesker allerede i fuld gang med den mission. Så vi starter med en god nyhed, inden vi dykker ned i, hvor meget cigaretter forurener havene.

De sidste 30 år er der, verden over, blevet samlet mere end 60 millioner cigaretter ud af søer og verdenshavene.

Når det kommer til cigaretforurening af marinemiljøer, kan vi kigge på to ting – plastik der skader fisk og marineliv, og skadelige stoffer der forgifter grund-, sø- og havvand.

Men lad os først se nærmere på, hvordan cigaretterne overhovedet ender i vandet.

En ikke så lang rejse

Det er let at forstå hvordan skodder, der bliver smidt tæt på en sø eller fra en båd ender i vandet. Men næsten lige meget hvor et skod blive smidt – medmindre det er i en skraldespand – kommer det til at skade vores vand. Som skodderne langsomt bliver opløst, er det ikke kun cellulose acetat (den type plastic, der er i et skod) der bliver tilbage, men også de skadelige stoffer, der er i et skod.

Er toksiner fra cigaretter bare en dråbe i havet?

Det er svært overhovedet at forestille sig den enorme mængde vand der er på hele kloden. Og selvom vi ved at forurening fra cigaretskodder er en trussel – kan det så virkelig måle sig med de syv verdenshave?

Her er en fact, der kan sætte tingene lidt i perspektiv.

Ifølge en britisk NGO indeholder et enkelt cigaretskod – bare et – toksiner nok til at forurene 40 liter vand.

Og når cigaretter er et af de mest almindelige typer skrald i hele verden, prøv så at forestille dig hvor høje tallene bliver, når du lægger det hele sammen.

Tænk på forurening fra cigaretskoddet, som havets udgave af luftforurening – når toksinerne først er i vandet, siver de ud og spreder de sig.

Plastik er ikke så fantastisk

Hvor toksiner er den største synder, når det kommer til vandmiljøer, må vi ikke glemme de skadelige effekter af plastikken der er i skodder.

Et nyt studie viser, at over halvdelen af fisk, hvaler og delfiner, der blev testet i undersøgelsen, ikke kunne kende forskel på plastic og føde. Og der var ikke et eneste dyr i undersøgelse, der ikke havde plast i deres fordøjelsessystemer.

Langt fra hvad man ønsker for fisk og skaldyr – især dem, der ender på middagsbordet.

Vil du hjælpe med at holde de danske kyster og farvande fri for skodder?