Viden

Er der plastik i skodder?

Har du nogensinde tænkt på, hvad et cigaretskod er lavet af? Skoddet er jo egentligt bare cigarettens filter. Det er der, for at fange nogle af de partikler, der findes i cigaretrøg som nikotin og kulmonoxid.

Selve filteret består af en lille tube af et uld-lignende, fiber-agtigt materiale. Men det er hverken uld eller fiber. Filteret er lavet af plastisk. Mere specifikt, men uden at kede dig med de tekniske detaljer, er det lavet af en type bio-plast kaldet celluloseacetat.

Når du tænker på plastik, forestiller du dig nok et hårdt, blankt eller skinnende materiale, Det man bruger til engangsbestik, kuglepenne og plastikflasker. Så det giver fin mening, at plastik ikke er det første du tænker på, når du skiller et cigaretskod ad.

Men den er god nok. Det er plastik. For der findes et utal af forskellige typer af plast, som alle ser ud og nedbrydes på forskellig vis. For nogle typer plast - eksempelvis celluloseacetat - tager det måneder eller år, hvor andre typer, som det man laver plastikposer af, kan tage op til 20 år at nedbryde.

Se hvad der faktisk er i dit cigaretskod

Nu hvor du er blevet så meget klogere - så kommer du aldrig til at smide et skod i naturen igen, vel?